Polędwiczki z sosem czekoladowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne polędwiczki z sosem czekoladowym

Polędwiczki z sosem czekoladowym

Składniki:

Polędwiczki z sosem czekoladowym

 

  • 1/2 butelki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 szklanka porto
  • 1-2 szalotki przekrojone na pół
  • kilka gałązek tymianku
  • 2-3 łyżeczki pokruszonego w moździerzu czarnego lub kolorowego pieprzu
  • 4 kawałki po 15 dag polędwiczek wieprzowych
  • 3 łyżki oliwy i kawałek masła
  • 2 dag gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z sosem czekoladowym
Rozgrzej piekarnik do 200^C Do rondla o grubym dnie wlej wino i porto, dodaj szalotki i tymianek, gotuj na mocnym ogniu 20-30 min, aż objętość sosu zmniejszy się o połowę. Mięso opłucz i osusz, obtocz z każdej strony w pokruszonym pieprzu i obsmarz na brązowo w brytfannie na oliwie z masłem. Potem wstaw brytfannę do piekranika i piecz jakieś 5 min. Mięso wyjmij , zawiń w folię aluminiową i odłóż na kilka minut. Do czystego rondla przecedź zredukowany sos winny, podgrzej na małym ogniu i rozpuść w nim czekoladę. Pokrój mięso na małe porcje i polej sosem. Można podawać z ziemniakami albo ziemniaczanymi krokiecikami. Pasują także warzywa ugotowane na parze

Tagi:

czekolada