monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Drobiowa roladka z borowikami i szynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Krótko mówiąc niebo w gębie:D,serdecznie zapraszam:)

Drobiowa roladka z borowikami i szynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Drobiowa roladka z borowikami i szynką

 

  • Składniki na 1 porcję:
  • 1 pierś z kurczaka (pojedyncza)
  • 2 łyżki suszonych borowików
  • 3 plastry gotowanej szynki
  • 1/16 świeżej papryki ( pasek o długości 6-7cm i szerokości 2)
  • 2 gałązki natki pietruszki
  • 1-2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Drobiowa roladka z borowikami i szynką
Grzyby przełożyć do miseczki,zalać 1 szklanką wrzątku,przykryć i odstawić do namoczenia na 6-7 godzin. Mięso umyć,osuszyć. Odkroić polędwiczkę. Pierś rozkroić i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie oprószyć solą,pieprzem i natrzeć majerankiem. Odłożyć do lodówki, w między czasie przygotować farsz. Grzyby odcedzić i drobno pokroić. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim borowiki. Paprykę umyć,osuszyć i pokroić w mała kostkę,dodać do grzybów. Po około 3-4 minutach dodać pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i smażyć jeszcze 2 minuty. Umytą natkę drobno posiekać,wrzucić na patelnię,zamieszać 2-3 razy i zdjąć z ognia. Farsz przełożyć na talerzyk aby odrobinę ostygł. Mięso rozłożyć na desce i rozsmarować na płacie cały farsz. Następnie zwinąć mięso w roladkę,zabezpieczyć wykałaczkami aby się nie rozpadło i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Na patelni rozgrzać olej. Roladkę panierować w jajku i bułce i smażyć na ładny brązowy kolor z obu stron co chwilę obracając mięso aby dobrze się usmażyło a panierka nie przypaliła. Polecam do ziemniaczków i mizerii. Smacznego!
Drobiowa roladka z borowikami i szynką
namoczone odcedzone borowiki posiekać i podsmażyć na maśle
Drobiowa roladka z borowikami i szynką
dodać drobno pokrojoną paprykę i smażyć dalej
Drobiowa roladka z borowikami i szynką
następnie dodać szynkę i natka podsmażyć chwilę i przełożyć na talerzyk
Drobiowa roladka z borowikami i szynką
przestudzony farsz rozsmarować na płacie mięsa