Sposób przygotowania:
Drobiowa roladka z borowikami i szynką
Grzyby przełożyć do miseczki,zalać 1 szklanką wrzątku,przykryć i odstawić do namoczenia na 6-7 godzin. Mięso umyć,osuszyć. Odkroić polędwiczkę. Pierś rozkroić i delikatnie rozbić tłuczkiem do mięsa. Następnie oprószyć solą,pieprzem i natrzeć majerankiem. Odłożyć do lodówki, w między czasie przygotować farsz. Grzyby odcedzić i drobno pokroić. Na patelni roztopić masło i podsmażyć na nim borowiki. Paprykę umyć,osuszyć i pokroić w mała kostkę,dodać do grzybów. Po około 3-4 minutach dodać pokrojoną w cienkie paseczki szynkę i smażyć jeszcze 2 minuty. Umytą natkę drobno posiekać,wrzucić na patelnię,zamieszać 2-3 razy i zdjąć z ognia. Farsz przełożyć na talerzyk aby odrobinę ostygł. Mięso rozłożyć na desce i rozsmarować na płacie cały farsz. Następnie zwinąć mięso w roladkę,zabezpieczyć wykałaczkami aby się nie rozpadło i odłożyć do lodówki na około 1 godzinę. Na patelni rozgrzać olej. Roladkę panierować w jajku i bułce i smażyć na ładny brązowy kolor z obu stron co chwilę obracając mięso aby dobrze się usmażyło a panierka nie przypaliła. Polecam do ziemniaczków i mizerii. Smacznego!