Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Polędwiczki z królika z borowikami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Delikatny królik z borowikami

Polędwiczki z królika z borowikami

Składniki:

Polędwiczki z królika z borowikami

 

  • 2 polędwiczki z królika
  • 3 borowiki
  • 4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 100 ml białego wina
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta kolendry w ziarnach
  • oliwa
  • świeży tymianek

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z królika z borowikami
Polędwiczki zamarynować w białym winie, rozmarynie i kolendrze na minimum 6 godzin, Królika wyjąć z marynaty, osuszyć i usunąć przylepione do niego zioła. Na patelni rozgrzać oliwę, polędwiczki smażyć po 5 min z każdej strony ,po czym owinąć mięso szynką i wstawić do nagrzanego piekarnika na 5 min. Borowiki pokroić w plastry i lekko je podsmażyć na oliwie z królika wraz z gałązką tymianku. Na talerzu ułożyć borowiki i przekrojone na pół polędwiczki, całość skropić oliwą. 2 polędwiczki z królika