BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Polędwiczki z kurczaka w cieście naleśnikowym

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Polecam pyszne polędwiczki z kurczaka, polędwiczki zanurzone w cieście naleśnikowym i smażone na oleju. Tak przyrządzone polędwiczki podałam jako przekąskę na świąteczny stół dla mojej rodzinki. Przekąska szybko zniknęła ze stołu.

Polędwiczki z kurczaka w cieście naleśnikowym

Składniki:

Polędwiczki z kurczaka w cieście naleśnikowym

 

  • Polędwiczki z kurczaka około 1 kg,
  • sól 1 łyżka,

 

  • Ciasto naleśnikowe;
  • mąka 2 szklanki,
  • jajka 2 szt,
  • woda gazowana 1 szklanka,
  • mleko zimne 1 szklanka,
  • pieprz szczypta,
  • zioła prowansalskie 1 łyżeczka,
  • sól do smaku,
  • przyprawa curry 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa do drobiu 1/2 łyżeczki,
  • przyprawa uniwersalna 1/2 łyżeczki,

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z kurczaka w cieście naleśnikowym
Polędwiczki oczyścić, opłukać, osuszyć, następnie lekko natrzeć solą i zostawić na 15 minut, w miedzy czasie zrobić ciasto naleśnikowe.

Do wysokiego naczynia wlać mleko, wodę gazowaną, dodać szczyptę soli oraz jajko zmiksować dodać porcjami mąkę oraz przyprawy, ponownie zmiksować na jednolitą gładką masę.

Polędwiczki włożyć na godzinę do ciasta naleśnikowego. Po tym czasie wkładać na gorący tłuszcz i smażyć na złoty kolor z obu stron.

Podawać do drugiego dania lub jako przekąskę.