adriana12

adriana12

Kucharz
[Przepisów: 7]

Polędwiczki nadziewane śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Robimy otwór wzdłuż polędwicy i faszerujemy ją suszonymi śliwkami. Marynatę robimy mieszając olej z przyprawami i smarujemy nią polędwicę.

Polędwiczki nadziewane śliwkami

Składniki:

Polędwiczki nadziewane śliwkami

 

  • 1 duża polędwica
  • 200 g suszonych śliwek bez pestek.
  • Marynata:
  • 50 ml oleju,
  • 2 ząbki czosnku,
  • majeranek,
  • słodka papryka,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Polędwiczki nadziewane śliwkami
Wybieramy polędwice, która jest jak najgrubsza, łatwiej będzie nam ją faszerować. Polędwicę myjemy i oczyszczamy z błon. Cienkim i jednocześnie długim nożem robimy otwór wzdłuż polędwiczki, uważając, żeby nie przebić mięsa na wylot. W otwór z jednej, jak i z drugiej strony wkładamy suszone śliwki, spinamy mięso wykałaczką. Marynatę do mięsa robimy mieszając olej z majerankiem, słodką papryką, solą i piepszem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Polędwicę układamy w naczyniu i zalewamy marynatą, delikatnie mieszamy i przykrywamy. Odstawiamy na 3-24 godziny w chłodne miejsce. Smażymy na patelni lub grillujemy przez około 20 minut.