Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 610]

Zapiekane udka na młodej kapuście

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 7
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz pomysłu na obiad? Ten prosty przepis jest właśnie dla Ciebie. Najnowszym trendem jest kotlet z udek kurczaka na młodej kapuście. To takie proste a smakuje niesamowicie.

Zapiekane udka na młodej kapuście

Składniki:

Zapiekane udka na młodej kapuście

 

  • 7 udek z kurczaka
  • 1 główka młodej kapusty
  • 3 marchewki
  • 3 łyżki majonezu
  • 3 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki przyprawy Gyros
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Zapiekane udka na młodej kapuście

I

Zapiekane udka na młodej kapuście
Przygotowanie mięsa z udek kurczaka , myjemy, usuwamy kości, rozcinamy, doprawiamy i pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

1. Mięso myję, ususzam, usuwam kości, rozcinam na kształt kotleta. Mięso doprawiam przyprawą Gyros. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

II

Zapiekane udka na młodej kapuście
Przygotowanie kapusty, przygotowanie masy marchewkowej, pieczenie w piekarniku.

2. Kapustę kroję na dwucentymetrowe krążki, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję oliwą. Marchewki obieram, myję, ścieram na tarce o dużych, dodaję do marchwi majonez, ketchup i dokładnie mieszam. Masę marchewkową rozkładam na każdym krążku kapusty i piekę w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180°C.

III

3. Po upieczeniu na kapuście układam udka.
4. Danie gotowe.
5. Smacznego.