ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kotlety mięsno-ryżowe z farszu do gołąbków

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nasze jedne z ulubionych kotletów mięsno- ryżowych. Zawsze je robię z farszu do gołąbków, który zostanie i nic się nie zmarnuje. Są chrupiące i smakują na nam na zimno.

Kotlety mięsno-ryżowe z farszu do gołąbków Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kotlety mięsno-ryżowe z farszu do gołąbków

 

 

  • ryż 4 woreczki po 100 gram,
  • kucharek 4 łyżki,
  • przyprawa w płynie 1 łyżka,
  • pieprz ziołowy 2 łyżeczki,
  • pieprz mielony czarny 1 łyżeczka,
  • jajka 3 sztuki "L",
  • mielona łopatka 60 dag,
  • olej rzepakowy do smażenia - ile potrzeba

Sposób przygotowania:

Kotlety mięsno-ryżowe z farszu do gołąbków
Na patelni z olejem podsmażyć drobno pokrojoną cebulę z czosnkiem, wsypać paprykę i chwilkę razem podsmażać, wystudzić.

Do miski wsypać ugotowany ryż w nie solonej wodzie, kucharka, pieprz mielony czarny i ziołowy, dodać mięso mielone z łopatki, cebulę z patelni, przyprawę w płynie, jajka. Wszystko ręką dokładnie wyrobić do połączenia składników (farsz nakładać na liście gołąbków), z reszty pozostałej formować kotlety nie za grube i nie duże.

Smażyć na gorącym oleju na rumiano z każdej strony na średnim ogniu, usmażone odkładać na ręcznik papierowy, można je jeść na ciepło i również na zimno.
Kotlety mięsno-ryżowe z farszu do gołąbków
Paprykę podsmażać tylko chwilę, aby gorzka nie była.
Kotlety mięsno-ryżowe z farszu do gołąbków
Farszem napełaniać liście kapusty, reszta na kotlety.
Kotlety mięsno-ryżowe z farszu do gołąbków
Kotlety formować nie za grube i nie duże.