Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Młoda kapusta w muszelkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 9
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Nie masz pomysłu na piątkowy obiad lub chcesz zaskoczyć gości, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Danie jest idealne również jako dodatek do mięsa. Poznaj sekret na przygotowanie muszelek z kapustą. Oto przepis.

Młoda kapusta w muszelkach

Składniki:

Młoda kapusta w muszelkach

 

Sposób przygotowania:

Młoda kapusta w muszelkach

I

Młoda kapusta w muszelkach.
Przygotowanie warzyw, kapustę szatkujemy, marchew obieramy, ścieramy na tarce , boczek kroimy w kostkę.

1. Muszelki gotuję w osolonej wodzie.
2. Kapustę drobno szatkuję, marchew obieram, myję, ścieram na tarce o dużych oczkach.
3. Warzywa przekładam do garnka, zalewam wodą, wsypuję Vegetę i gotuję około 30 minut.
4. Boczek kroję w drobną kostkę, smażę na rozgrzanym oleju i przekładam do kapusty. Wlewam ocet, doprawiam pieprzem, następnie zagęszczam mąką rozrobioną w małej ilości wody.

II

Młoda kapusta w muszelkach.
faszerowanie ugotowaną kapustą makaronowych muszelek.

5. Ugotowaną kapustą faszeruję każdą muszelkę i układam w naczyniu żaroodpornym.

III

Młoda kapusta w muszelkach.
Przygotowanie żółtego sera, ścieramy na tarce i posypujemy zapiekankę.

6. Wierzch muszelek posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem i zapiekam do chwili rozpuszczenia się sera.

IV

7. Danie gotowe.
8. Smacznego