Maciejak

Maciejak

Kuchcik
[Przepisów: 4]

Polędwiczki w sosie żurawinowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polędwiczki wieprzowe w sosie żurawinowym. Idealnie pasują do tego pieczone ziemniaczki.

Polędwiczki w sosie żurawinowym

Składniki:

Polędwiczki w sosie żurawinowym

 

  • polędwiczki wieprzowe
  • tłuszcz do smażenia (olej,masło,smalec)
  • 1 średnia cebula
  • zioła, majeranek,rozmaryn ( ew.zioła prowansalskie )
  • słoiczek żurawiny do mięs
  • szklanka rosołu drobiowego
  • 2-4 łyżek octu balsamicznego
  • cukier
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w sosie żurawinowym
Polędwiczki myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmażamy polędwiczki aż ładnie się zarumienią. Mięso wstawiamy do nagrzanego do 200-220 stopni C. i pieczemy około 20 minut. W rondelku roztapiamy tłuszcz,cebule kroimy w kostkę i ładnie ją podsmażamy,dodajemy rosół i żurawinę razem z ziołami (majeranek,rozmaryn lub zioła prowansalskie), lekko dusimy na małym ogniu.Sos powstały podczas pieczenia polędwiczki możemy przelać do rondelka z sosem żurawinowym. Sos przyprawiamy pieprzem,solą i cukrem,redukujemy go około 10 minut. Upieczone polędwiczki kroimy w plastry i polewamy naszym sosem. Do tego dania idealnie pasują pieczone ziemniaczki z bułką tartą i sos na bazie jogurtu z czosnkiem i ziołami.

Tagi:

zioła