Sposób przygotowania:
Polędwiczki w sosie żurawinowym
Polędwiczki myjemy, osuszamy, solimy i pieprzymy. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem obsmażamy polędwiczki aż ładnie się zarumienią. Mięso wstawiamy do nagrzanego do 200-220 stopni C. i pieczemy około 20 minut. W rondelku roztapiamy tłuszcz,cebule kroimy w kostkę i ładnie ją podsmażamy,dodajemy rosół i żurawinę razem z ziołami (majeranek,rozmaryn lub zioła prowansalskie), lekko dusimy na małym ogniu.Sos powstały podczas pieczenia polędwiczki możemy przelać do rondelka z sosem żurawinowym. Sos przyprawiamy pieprzem,solą i cukrem,redukujemy go około 10 minut. Upieczone polędwiczki kroimy w plastry i polewamy naszym sosem. Do tego dania idealnie pasują pieczone ziemniaczki z bułką tartą i sos na bazie jogurtu z czosnkiem i ziołami.