Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Polędwiczki w stylu greckim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych to jest to czego szukasz na niedzielny obiad. Mięso podane z ryżem lub kopytkami polane aromatycznym sosem idealnie stanowi danie obiadowe. Przekonaj się sam.

Polędwiczki w stylu greckim

Składniki:

Polędwiczki w stylu greckim

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 2 cebule
  • 800 g pomidorów krojonych w puszce
  • 2 papryki czerwone
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprz
  • 1 łyżeczka oregano suszonego
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w stylu greckim

I

1. Mięso myję, osuszam, kroję w podłużne słupki.
2. Cebulę obieram, drobno kroję i smażę w garnku na rozgrzanej oliwie.
3. Papryki myję, usuwam nasiona, kroję w drobne paseczki i dodaję do cebuli.

4. Następnie wlewam pomidory z puszki, wsypuję paprykę słodką mieloną, sól, pieprz, tymianek, oregano, dodaję mięso i gotuję 20 minut.
5. Danie gotowe, podaję z ryżem.
6. Smacznego.