dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Polędwiczki w winie 2

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Polędwiczki wieprzowe duszone w białym winie z cebulą

Polędwiczki w winie 2 Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki w winie 2

 

  • 3 polędwiczki wieprzowe
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • łyżeczka majeranku
  • po ½ łyżeczki soli i pieprzu
  • 1 łyżka oleju
  • szklanka białego wytrawnego wina
  • 3 łyżki śmietanki 36%

Sposób przygotowania:

Polędwiczki w winie 2
Polędwiczki pokroić na kawałki (ok. 4 cm), włożyć do miski, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy, dokładnie wymieszać i odstawić na ½ godz. w chłodne miejsce. Następnie przełożyć mięso do rozgrzanego rondla z łyżką oleju i obsmażyć z każdej strony. Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zalać winem. Dusić, aż połowa płynu się zredukuje. Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać, zagotować. Smacznego.
Polędwiczki w winie 2
Pokrojone mięso włożyć do miski, doprawić i odstawić
Polędwiczki w winie 2
Obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju
Polędwiczki w winie 2
Dodać cebulę pokrojoną w piórka i zalać winem.
Polędwiczki w winie 2
Pod koniec dodać śmietanę, wymieszać, zagotować.