kotekbehemotek

kotekbehemotek

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 744]

Polędwiczki wieprzowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Coś bardziej wykwintnego dla 4 osób :)

Polędwiczki wieprzowe

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe

 

  • 8 dkg rodzynek
  • 3 cebule
  • sól
  • pieprz
  • 300 ml wytrawnego białego wina
  • 5 łyżek oliwy
  • 8 dkg orzeszków pini
  • 1 kg kapusty włoskiej-główka
  • 1/4 l bulionu
  • 70 dkg polędwiczek wieprzowych

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe
Polędwiczki pokroić na połówki. Rodzynki skropić 3 łyżkami wina. Posiekaną cebulę smażyć na 1-2 łyżkach oliwy. Na łyżce oliwy usmażyć mięso i doprawić solą i pieprzem.8 liści kapusty wrzucić na 3 minuty do wrzątku. Resztę kapusty poszatkować i usmażyć na reszcie oliwy. Przyprawić je potem solą, dodać bulion i wino.W 2 liście kapusty wsypujemy rodzynki, cebulę i zrumienione orzeszki. Dodajemy mięso i zawijamy. Zwinięte mięso kładziemy na kapuście i dusimy jeszcze około 1 godziny w 200* C.
Smacznego!