Renata9

Renata9

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Polędwiczki wieprzowe w rodzynkach królewskich

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Bardzo smaczne polędwiczki na zimno do kanapek. Mogą być również na ciepło jako mięso do drugiego dania.

Polędwiczki wieprzowe w rodzynkach królewskich

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w rodzynkach królewskich

Mięso:

  • 2 sztuki polędwiczek wieprzowych

Marynata:

Dodatkowo:

  • 1/2 filiżanki wody letniej
  • 100 g rodzynek królewskich

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w rodzynkach królewskich

1.

Polędwiczki wieprzowe w rodzynkach królewskich
Umyte polędwiczki wieprzowe i włożone do naczynia

Umyć polędwiczki pod bieżącą wodą i włożyć do naczynia żaroodpornego.

2.

Posypać przyprawą do wieprzowiny oraz czarnym pieprzem mielonym i solą.

3.

Polędwiczki wieprzowe w rodzynkach królewskich
Polędwiczki wieprzowe polane olejem i melasą z granatem

Wlać olej rzepakowy i polać melasą z granatem.

4.

Polędwiczki wieprzowe w rodzynkach królewskich
Polędwiczki posypane roztartym suszonym majerankiem

Suszony majeranek rozetrzeć w palcach i posypać polędwiczki. Przykryć naczynie folią silikonową i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

5.

Polędwiczki wieprzowe w rodzynkach królewskich

Wyjąć naczynie z lodówki, posypać mięso rodzynkami królewskimi i dolać letnią wodę.

6.

Polędwiczki wieprzowe w rodzynkach królewskich

Nagrzać piekarnik do 200 stopni C i wstawić naczynie z polędwiczkami na około 50 minut.

7.

Polędwiczki wieprzowe w rodzynkach królewskich

Upieczone mięso pozostawić w piekarniku do całkowitego wystygnięcia.

8.

Polędwiczki wieprzowe w rodzynkach królewskich

Wyjąć polędwiczki na talerz i schłodzić w lodówce.

9.

Polędwiczki wieprzowe w rodzynkach królewskich

Smacznego !


Tagi:

mięso