Sposób przygotowania:
Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowymETAP 1:
Kurki należy dokładnie oczyścić i osuszyć. Jeżeli nie zrobimy tego dokładnie, wówczas będziemy czuć piasek podczas jedzenia.
Ziemniaki również bardzo dokładnie, najlepiej gąbką myjemy z piasku i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 60 minut.
ETAP 2:
Polędwice oczyszczamy z błon, myjemy i kroimy na 1,5 cm plastry.
Na patelni podgrzewamy masło klarowane, na którym podsmażamy polędwiczki aż nabiorą koloru, po około 3 minuty z każdej strony. Doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem.
ETAP 3:
Na drugiej patelni na maśle szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy oczyszczone kurki i dusimy przez około 7 minut. W tym czasie kroimy koperek.
ETAP 4:
Do kurek wlewamy śmietanę 30 % , dodajemy koperek i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, a następnie przekładamy do niego podsmażone polędwiczki i całość dusimy jeszcze 10 minut.
Magdalena88