kar.mal

kar.mal

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 37]

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatne polędwiczki w kremowym sosie kurkowym z dodatkiem ziemniaków pieczonych razem ze skórką stanowią pyszne sezonowe danie.

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym

ETAP 1:

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Kurki czyścimy z piasku i odstawiamy do osuszenia.

Kurki należy dokładnie oczyścić i osuszyć. Jeżeli nie zrobimy tego dokładnie, wówczas będziemy czuć piasek podczas jedzenia.
Ziemniaki również bardzo dokładnie, najlepiej gąbką myjemy z piasku i układamy na blaszce. Pieczemy w piekarniku w 200 stopniach przez 60 minut.

ETAP 2:

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Polędwiczkę kroimy na 1,5 cm plasterki.

Polędwice oczyszczamy z błon, myjemy i kroimy na 1,5 cm plastry.
Na patelni podgrzewamy masło klarowane, na którym podsmażamy polędwiczki aż nabiorą koloru, po około 3 minuty z każdej strony. Doprawiamy z wierzchu solą i pieprzem.

ETAP 3:

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Kurki dusimy razem z cebulką około 7 minut.

Na drugiej patelni na maśle szklimy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy oczyszczone kurki i dusimy przez około 7 minut. W tym czasie kroimy koperek.

ETAP 4:

Polędwiczki wieprzowe w sosie kurkowym
Do gotowego sosu przekładamy polędwiczki i dusimy jeszcze 10 minut.

Do kurek wlewamy śmietanę 30 % , dodajemy koperek i doprowadzamy do wrzenia. Doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem, a następnie przekładamy do niego podsmażone polędwiczki i całość dusimy jeszcze 10 minut.