Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Polędwiczki wieprzowe w sosie z rokpola

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Bardzo delikatne wieprzowe mięso duszone w sosie z sera pleśniowego ze śmietaną. Kalorie? Muszą być! Smak? Super!

Polędwiczki wieprzowe w sosie z rokpola Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe w sosie z rokpola

 

  • dwie polędwiczki wieprzowe
  • ok. 20 dag sera pleśniowego - np. Lazur lub gorgonzolla
  • ok. 250 ml śmietanki słodkiej 18%
  • dwie łyżki oleju lub oliwy
  • sól, pieprz - do smaku
  • pęczek dymki lub natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe w sosie z rokpola
Polędwiczki wieprzowe pokrój ukośnie na 2 - 3 cm plastry i rozbij je pięścią. Podsmaż na rumiano z obu stron. Zdejmij z patelni, a na pozostały tłuszcz pokrusz ser pleśniowy. Mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj śmietanę i mieszaj, aż sos uzyska gładką konsystencję. Włóż na powrót mięso i duś pod przykryciem do miękkości. Podawaj z ugotowanym oddzielnie ryżem lub z risotto (smaczniejsze) - patrz inne moje przepisy. Posyp posiekaną dymką lub natką pietruszki. Najlepiej smakują z mizerią.
Polędwiczki wieprzowe w sosie z rokpola
Pokrojone polędwiczki rozbij pięścią na cienkie płaty.
Polędwiczki wieprzowe w sosie z rokpola
Polędwiczki podsmaż na złoto z obu stron.
Polędwiczki wieprzowe w sosie z rokpola
Polędwiczki zdejmij z patelni, a na ich miejsce pokrusz ser.
Polędwiczki wieprzowe w sosie z rokpola
Uduś polędwiczki do miękkości w sosie z sera pleśniowego

Tagi:

sery ser