Zgobisz

Zgobisz

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 402]

Polędwiczki wieprzowe z serem camembert

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Rozpływające się w ustach mięso i aromatyczny sos serowy - od pierwszego kęsa będziecie zachwyceni tym smakiem - polędwiczki po podsmażeniu mają swój wyraźny aromat, a ser pleśniowy uzupełnia go w interesujący sposób.

Polędwiczki wieprzowe z serem camembert Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Polędwiczki wieprzowe z serem camembert

 

  • 1 polędwica wieprzowa
  • tłuszcz do smażenia (2 łyżki masła i oleju)
  • 50 ml białego wina (wytrawne)
  • 200 ml gęstej śmietany (18%)
  • 120 g. sera Camembert (pokroić w plastry)
  • 1,5 łyżeczki musztardy Dijon
  • papryka słodka (mielona)
  • 1 łyżeczka majeranku (suszony)
  • 1 łyżeczka tymianku (suszony)
  • 1 łyżeczka szałwi (suszona)
  • przyprawy: sól / pieprz ziołowy

 

Sposób przygotowania:

Polędwiczki wieprzowe z serem camembert
► Polędwiczki oczyścić z błonek, nadmiaru tłuszczu, umyć i pokroić na plastry o grubości 2 cm, posypać solą, pieprzem i papryką. ► Tłuszcz rozgrzać na głębokiej patelni i obsmażyć polędwiczki około 5 minut z każdej strony, mięso powinno być złote na zewnątrz i lekko różowe w środku. Polędwiczki przykryć folią aluminiową i odłożyć w ciepłe miejsce. ► Tłuszcz w patelni zalać winem i krótko zagotować, dodać ser obrany ze skórki, śmietanę, musztardę i wymieszać. Mięso połączyć z sosem serowym, dodać tymianek, majeranek, szałwię i ewentualnie przyprawić solą i pieprzem.
Polędwiczki wieprzowe z serem camembert
Na głębokiej patelni obsmażyć polędwiczki z każdej strony - mięso powinno być złote na zewnątrz i lekko różowe w środku.
Polędwiczki wieprzowe z serem camembert
Polędwiczki oczyścić z błonek - nadmiaru tłuszczu - umyć i pokroić na plastry o grubości 2 cm.