Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Polędwiczki z kurczaka gotowane na parze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Delikatne mięso z kurczaka wcześniej zamarynowane i ugotowane na parze.

Polędwiczki z kurczaka gotowane na parze Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Polędwiczki z kurczaka gotowane na parze

 

  • 8 polędwiczek z kurczaka
  • 1 łyżeczka całej kolendry
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka suszonej słodkiej papryki w płatkach
  • 4 łyżki oleju
  • 6 gałązek natki pietruszki
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok. 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z kurczaka gotowane na parze
Do moździerza przełożyć kolendrę, ziele angielskie, pieprz i płatki papryki. Dokładnie utrzeć. Olej przelać do miseczki. Dodać do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną natkę pietruszki, utarte przyprawy i sól. Dokładnie wymieszać. Marynatą zalać polędwiczki z kurczaka. Wymieszać dokładnie, żeby marynata pokryła mięso w całości. Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowane mięso ułożyć w garnku do gotowania na parze. Garnek przykryć. Mięso gotować ok. 15 minut od momentu zagotowania się wody.
Polędwiczki z kurczaka gotowane na parze
Ziele angielskie kolendra pieprz i płatki papryki przełożone do moździerza.
Polędwiczki z kurczaka gotowane na parze
Wszystkie składniki marynaty dokładnie ze sobą wymieszane.
Polędwiczki z kurczaka gotowane na parze
Przygotowana marynata wlana do polędwiczek z kurczaka.
Polędwiczki z kurczaka gotowane na parze
Zamarynowane polędwiczki ułożone w garnku do gotowania na parze.