Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Polędwiczki z pieczarkami i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych z dodatkiem pieczarek oraz cebulki, która sprawia, że danie jest aromatyczne. Wszystko pieczone w jednym naczyniu w piekarniku, szybkie, proste przygotowanie. Daj się skusić.

Polędwiczki z pieczarkami i cebulką

Składniki:

Polędwiczki z pieczarkami i cebulką

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 3 cebule.
  • 200 g pieczarek
  • 6 łyżek ketchupu
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z pieczarkami i cebulką

I

Polędwiczki z pieczarkami i cebulką
Przygotowanie mięsa, mieso kroimy i smażymy na oleju.

1. Mięso kroję w plastry, rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą. Następnie obsmażam na rozgrzanym oleju

II

Polędwiczki z pieczarkami i cebulką
Wszystkie składniki na sos mieszamy razem.

2. Ketchup, majonez, ocet balsamiczny, koncentrat pomidorowy, oregano, paprykę wędzoną, sól, mieszam wszystko razem w naczyniu

III

Polędwiczki z pieczarkami i cebulką

3. Cebulę obieram, kroję w piórka. Pieczarki kroję w plasterki.
4. Mięso partiami układam w naczyniu żaroodpornym, smaruję sosem, układam cebulę, pieczarki i ponownie mięso, aż do wyczerpania składników.
5. Mięso piekę pod przykryciem w rozgrzanym piekarniku 40 minut w 180°C.

IV

6. Gotowe, podaję z ziemniakami.
7. Smacznego.