Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka z sosem tatarskim

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepyszne, soczyste kotlety z udek kurczaka, przykryte sosem tatarskim. Idealne na różne uroczystości.

Udka z sosem tatarskim

Składniki:

Udka z sosem tatarskim

 

Sposób przygotowania:

Udka z sosem tatarskim

I

Udka z sosem tatarskim
Przygotowanie mięsa z udek kurczaka na przygotowanie kotletów.

1. Mięso delikatnie rozbijam, doprawiam pieprzem oraz solą.
2. Następnie panieruję w roztrzepanych widelcem jajkach, bułce tartej i smażę z obu stron na rozgrzanym oleju. Po usmażeniu kotlety układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

II

Udka z sosem tatarskim
Przygotowanie sosu tatarskiego oraz żółtego sera.

3. Ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, przekładam do naczynia blendującego, blenduję. Ogórki z grzybami łączę z majonezem, musztardę, jogurtem, doprawiam pieprzem oraz solą.
4. Sos tatarski układam na każdym kotlecie a wierzch posypuję startym na tarce o dużych oczkach żółtym serem.
5. Zapiekam w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 180°C.

III

6. Kotlety gotowe.
7. Smacznego.