Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Udka z makaronem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szukasz pomysłu na wykorzystanie udek kurczaka, oto przepis dla Ciebie. Prosty sposób na danie obiadowe z dodatkiem makaronu. Mięso kurczaka w aromatycznym sosie z warzywami.

Udka z makaronem

Składniki:

Udka z makaronem

 

  • 500 g udek bez kości i skóry
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 marchewki
  • 250 g makaronu Chow Main
  • 100 g groszku mrożonego
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka sosu chili
  • 3 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • Olej do smażenia
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • Sól

Sposób przygotowania:

Udka z makaronem

I

Udka z makaronem
Przygotowanie warzyw, cebuli, czosnku oraz marchewek.

1. Cebulę, czosnek obieram, drobno kroję, smażę na rozgrzanym oleju. Marchewki obieram, kroję w słupki, dodaję do cebuli.

II

Udka z makaronem

2. Do warzyw dodaje pokrojone na małe kawałki udka, doprawiam solą, papryką ostrą, wsypuję rozmaryn i smażę około 25 minut. Następnie podlewam jedną szklanką wody, wlewam sos sojowy, sos chili. Sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody.
3. Do sosu dodaję makaron oraz groszek i gotuję około 10 minut.

III

4. Danie gotowe.
5. Smacznego.