Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Polędwiczki z suszoną śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad koniecznie spróbuj tego przepisu. Gwarantuje, że zniknie ze stołu w ekspresowym tempie. Delikatne mięso z polędwiczki pieczone w piekarniku, zanurzone w pysznym, aromatycznym sosem.

Polędwiczki z suszoną śliwką

Składniki:

Polędwiczki z suszoną śliwką

 

  • 2 polędwiczki wieprzowe
  • 35 śliwek suszonych
  • 2 cebule
  • 3 żabki czosnku
  • kostka rosołowa
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szk. wody
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Polędwiczki z suszoną śliwką

I

Polędwiczki z suszoną śliwką
Przygotowanie mięsa, myjemy, osuszamy, robimy podłużny otwór, otwór napełniamy suszonym śliwkami i mięso pieczemy w rozgrzanym piekarniku.

1. Mięso myję, osuszam, za pomocą ostrego, długiego noża robię podłużny otwór. W każdym otworze umieszczam po piętnaście suszonych śliwek. Układam polędwiczki w woreczku do pieczenia, przekładam na blaszkę i piekę 30 minut w 180°C. Po upieczeniu mięso kroję w plastry i układam w naczyniu.

II

2. Cebulę, czosnek obieram, kroję na mniejsze kawałki i blenduję blenderem razem z pozostałymi śliwkami.
3. Następnie przekładam do rondelka, podlewam wodą, dodaję kostkę rosołową, koncentrat pomidorowy. Doprawiam solą oraz pieprzem i gotuję do chwili zagotowania. Na koniec sos zagęszczam skrobią ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody, chwilkę gotuję. Sosem polewam polędwiczki.
4. Gotowe.

5. Smacznego.