WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Schabowe z pesto i żółtym serem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Klasyczne kotlety schabowe smażone w panierce z dodatkiem pesto bazyliowym i żółtym serem. Można je podać z ketchupem.

Schabowe z pesto i żółtym serem Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Schabowe z pesto i żółtym serem

 

  • 5 plastrów schabu
  • Sól, pieprz
  • 2 jajka
  • Bułka tarta do panierowania
  • 5 łyżeczek pesto bazyliowego
  • Ok. 200g sera żółtego
  • Olej do smażenia
  • Ketchup

Sposób przygotowania:

Schabowe z pesto i żółtym serem

ETAP 1:

Plastry schabu umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem do mięsa. Przyprawić solą i pieprzem. Jajka roztrzepać widelcem. Kotlety panierować w jajku i bulce tartej.

Opanierowane kotlety wkładać na patelnię z rozgrzanym olejem. Usmażyć z jednej strony. Przewrócić. Posmarować każdy kotlet łyżeczką pesto i posypać porcją sera. Przykryć patelnię i smażyć kotlety aż druga strona się usmaży a ser rozpuści.

Podawać z ketchupem i surówkami.

Schabowe z pesto i żółtym serem
Kotlety schabowe posypujemy na patelni startym serem
Schabowe z pesto i żółtym serem
Kotlety schabowe smarujemy z jednej strony pesto
Schabowe z pesto i żółtym serem
Kotlety układamy na patelni i obsmażamy z jednej strony
Schabowe z pesto i żółtym serem
Kotlety po rozbiciu opanierowane w jajku i bułce
Schabowe z pesto i żółtym serem
Rozbite kotlety przyprawione solą i pieprzem

Tagi:

pesto dania