cookzoom

cookzoom

Kucharz
[Przepisów: 2]

Polewka z pieczonymi ziemniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Polewka z maślanki to typowo wielkopolska zupa serwowana dawniej w dni postne. Dzisiaj w nowej odsłonie z pieczonymi ziemniakami i czerwonym pieprzem. W sam raz na chłodne jesienne dni.

Polewka z pieczonymi ziemniakami Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Polewka z pieczonymi ziemniakami

 

Sposób przygotowania:

Polewka z pieczonymi ziemniakami
Maślankę gotujemy na małym ogniu (wcześniej odlewamy pół szklanki maślanki i rozrabiamy ją z mąką), dodajemy śmietanę i resztę maślanki cały czas mieszając. Na końcu doprawiamy solą.
Ziemniaki kroimy w talarki lub plasterki, gotujemy ok. 8 min., po ostygnięciu posypujemy koperkiem i solą a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni C. Pieczemy do momentu aż skórka będzie zarumieniona (ok. 20 min.). Taki sposób przygotowania gwarantuje, że ziemniaki będą miały chrupiąca skórkę i miękki środek.
Polewkę podajemy po zagotowaniu, dodajemy upieczone ziemniaki i posypujemy czerwonym pieprzem.
Polewka z pieczonymi ziemniakami
Polewka z pieczonymi ziemniakami
Polewka z pieczonymi ziemniakami