Sposób przygotowania:
Polewka z pieczonymi ziemniakami
Maślankę gotujemy na małym ogniu (wcześniej odlewamy pół szklanki maślanki i rozrabiamy ją z mąką), dodajemy śmietanę i resztę maślanki cały czas mieszając. Na końcu doprawiamy solą.
Ziemniaki kroimy w talarki lub plasterki, gotujemy ok. 8 min., po ostygnięciu posypujemy koperkiem i solą a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni C. Pieczemy do momentu aż skórka będzie zarumieniona (ok. 20 min.). Taki sposób przygotowania gwarantuje, że ziemniaki będą miały chrupiąca skórkę i miękki środek.
Polewkę podajemy po zagotowaniu, dodajemy upieczone ziemniaki i posypujemy czerwonym pieprzem.
Ziemniaki kroimy w talarki lub plasterki, gotujemy ok. 8 min., po ostygnięciu posypujemy koperkiem i solą a następnie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 220 stopni C. Pieczemy do momentu aż skórka będzie zarumieniona (ok. 20 min.). Taki sposób przygotowania gwarantuje, że ziemniaki będą miały chrupiąca skórkę i miękki środek.
Polewkę podajemy po zagotowaniu, dodajemy upieczone ziemniaki i posypujemy czerwonym pieprzem.