Magdusia1312

Magdusia1312

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Polewka żołnierska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Do polewki warto podać ziemniaki z wody okraszone skwarkami za świeżo wytopionej słoniny

Polewka żołnierska

Składniki:

Polewka żołnierska

 

  • 1,5 l. wody z dodatkiem kopiastej łyżki czystego smalcu
  • 4 suszone kapelusze borowików
  • 2 duże kromki czerstwego razowego lub żytniego chleba
  • duża cebula
  • tłuszcz do smażenia
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • zielenina

Sposób przygotowania:

Polewka żołnierska
Zagotowujemy wodę z dodatkiem smalcu. Ugotowane, miękkie grzyby cedzimy, wywar, w którym się gotowały, dodajemy do wody ze smalcem, kapelusze kroimy na cienkie paseczki. posiekaną cebulę podsmażamy na tłuszczu, gdy się zeszkli, dodajemy pokruszony chleb i często mieszając, razem zasmażamy [aż chleb i cebula się nie zrumienią]. Całość przekładamy do wody ze smalcem, dodajemy grzyby, przyprawy, gotujemy na niewielkim ogniu ok. 7 min. Do każdego talerza wkładamy połówkę ugotowanego na twardo jajka, zalewamy gorącą polewka, posypujemy zieleniną.

Tagi:

jajko chleb jajka