Sposób przygotowania:
Półkruche ciasteczka dyniowe
Dynię pokroić na cząstki razem że skórką, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ zmiksować makakserem na grysik. Przełożyć do miseczki.
Do malaksera wrzucić składniki ciasta i posiekać dodając stopniowo jajka i śmietanę. Kiedy ciasto zacznie się łączyć dodać dynię i miksować do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta.
Napełnić nim worek cukierniczy i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie porcje - końce obcinać nożykiem albo nożyczkami kuchennymi. Można też ciasto wyciskać przez maszynkę do mięsa z odpowiednią nakładką formującą ciasteczka.
Piec w temp. 180*C przez 20-25 min. lub do uzyskania rumianej barwy.
Do malaksera wrzucić składniki ciasta i posiekać dodając stopniowo jajka i śmietanę. Kiedy ciasto zacznie się łączyć dodać dynię i miksować do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta.
Napełnić nim worek cukierniczy i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie porcje - końce obcinać nożykiem albo nożyczkami kuchennymi. Można też ciasto wyciskać przez maszynkę do mięsa z odpowiednią nakładką formującą ciasteczka.
Piec w temp. 180*C przez 20-25 min. lub do uzyskania rumianej barwy.