Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Półkruche ciasteczka dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Półkruche ciasteczka z dodatkiem siekanej dyni i startej skórki pomarańczowej - dodatek dyni powoduje, że ciasteczka są delikatnie miękkie.

Półkruche ciasteczka dyniowe Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Półkruche ciasteczka dyniowe

 

Sposób przygotowania:

Półkruche ciasteczka dyniowe
Dynię pokroić na cząstki razem że skórką, wyciąć gniazdo nasienne, a miąższ zmiksować makakserem na grysik. Przełożyć do miseczki. 

Do malaksera wrzucić składniki ciasta i posiekać dodając stopniowo jajka i śmietanę. Kiedy ciasto zacznie się łączyć dodać dynię i miksować do uzyskania jednolitego miękkiego ciasta. 

Napełnić nim worek cukierniczy i wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia niewielkie porcje - końce obcinać nożykiem albo nożyczkami kuchennymi. Można też ciasto wyciskać przez maszynkę do mięsa z odpowiednią nakładką formującą ciasteczka.

Piec w temp. 180*C przez 20-25 min. lub do uzyskania rumianej barwy.
Półkruche ciasteczka dyniowe
Dynię oczyścić z gniazda nasiennego i posiekać.
Półkruche ciasteczka dyniowe
Wszystkie składniki ciasta zagnieść malakserem.
Półkruche ciasteczka dyniowe
Ciasto połączyć z dynią i napełnić szprycę.
Półkruche ciasteczka dyniowe
Wyciskać małe kopytka na blachę z papierem do pieczenia.
Półkruche ciasteczka dyniowe
Piec ciasteczka w 180* do zrumienienia.

Tagi:

ciasteczka