Sposób przygotowania:
Odrywane bułeczki dyniowe z oreoETAP 1
CIASTO:Mleko przelewamy do garnczka i delikatnie podgrzewamy. W letnim rozpuszczamy drożdże, 1 łyżkę cukru i 4-5 łyżki mąki. Rozczyn pozostawiamy do wyrośnięcia.
Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
Do wyrośniętego rozczynu dodajemy jajka, sól, pozostały cukier, dynię oraz stopniowo w miarę wyrabiania mąkę. Ilość dodanej mąki zależy od gęstości naszej dyni.
ETAP 2
Ciasto wyrabiamy około 15-20 minut. W połowie dodajemy tłuszcz. Gotowe ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Między czasie przygotowujemy kruszonkę.
ETAP 3
KRUSZONKA:
Ciasteczka rozkruszamy. Rozdrobnione umieszczamy w misce wraz z mąką, cukrem i tłuszczem.
Tak przygotowane składniki rozcieramy w dłoniach do momentu uzyskania kruszonki.
ETAP 4
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypaną mąką stolnicę. Toczymy z niego wałek, który następnie dzielimy na 16 części.
Na każdą część ciasta kolejno wykładamy ciasteczko. Brzegi ciasta zalepiany, jednocześnie formując bułeczkę.
Uformowane bułeczki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Bułeczki ułożyłam w czterech rzędach, pozostawiając między nimi odpowiednie odległości na wyrośnięcie.
ETAP 5
Tak przygotowane smarujemy jajkiem i obficie posypujemy kruszonką.
Gotowe pozostawiamy na około 20 minut do podrośnięcia. Wyrośnięte wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut do zrumienienia (180°C). Upieczone wyjmujemy i studzimy.
SylaUla
gusia1000