Mama niejadka

Mama niejadka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 141]

Ciasteczka dyniowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Smaczne i zdrowe ciasteczka dyniowe słodzone suszonymi daktylami. Idealne na drugie śniadanie. Wersja 3xbez.

Ciasteczka dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka dyniowe

 

  • Składniki:
  • Dynia piżmowa pieczona: 150gram
  • Mleko owsiane- 100ml
  • Daktyle- kilka sztuk
  • olej kokosowy- 2 łyżki
  • mąka z ciecierzycy- 100gram
  • mąka ryżowa- 100gram
  • mąka z tapioki- 50gram
  • proszek do pieczenia bg- 1 spora łyżeczka

 

  • Czekolada:
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka ksylitolu (zmielone na proszek)
  • łyżeczka kakao lub karobu

Sposób przygotowania:

Ciasteczka dyniowe
Dynię upiec w piekarniku. Przestudzić i obrać ze skórki. W garnuszku zagotować mleko owsiane z daktylami. Zdjąć z ognia, dodać olej kokosowy by się rozpuścił. Do przestygniętego dodać upieczoną dynię i dokładnie zblendować.

Do przestygniętego dodać mąki i proszek do pieczenia. Formować kulki i ułożyć je na papierze do pieczenia. Spłaszczyć je stempelkiem. Piec około 18-20minut w 180stopniach. Na środek po przestygnięciu wlać domową czekoladę i przestudzić.

Czekolada:

Olej roztopić w kąpieli wodnej, dodać ksylitol i kakao. Dokładnie wymieszać.
Ciasteczka dyniowe
Ciasteczka dyniowe słodzine suszonymi daktylami
Ciasteczka dyniowe
Mus dyniowo daktylowy baza do ciasteczek
Ciasteczka dyniowe
Mus dyniowo daktylowy z pozostałymi składnikami
Ciasteczka dyniowe
Gotowe ciasteczka gotowe do upieczeina :)