Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Ciasteczka owsiano-dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Ciasteczka są bardzo smaczne, a przy tym proste, szybkie w wykonaniu i niedrogie. Dynia zapewnia im miękkość.

Ciasteczka owsiano-dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasteczka owsiano-dyniowe

 

Sposób przygotowania:

Ciasteczka owsiano-dyniowe
Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni ciągle mieszając, wsypać do miski i zostawić do ostygnięcia. Pestki dyni lekko uprażyć i ostudzić - posiekać albo zmielić do dowolnej konsystencji. Do płatków dodać pestki, cukier, cukier waniliowy, miód, żółtka i stopione gorące masło - wszystko wymieszać. Dodać dynię hokkaido startą na cienkie wiórki.

Białka ubić mikserem na sztywno i dodać do pozostałych składników - wymieszać. Dużą gałkownicą lub dużą łyżką kłaść kopułki ciasta na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Trzeba pomiędzy ciasteczkami pozostawić spore odległości.

Ciasteczka rozpłaszczyć łopatką formując brzegi, ponieważ masa się rozsypuje. Wstawić na 25 minut do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem. Po ok. 15min. pieczenia, kiedy wierzch ciasteczek się ładnie zrumieni, ostrożnie odrócić je łopatką na drugą stronę, aby mogły doschnąć od spodu. Przed podaniem ostudzić na kratce.

Gotowe ciasteczka nie są zbyt słodkie, a z każdym kolejnym dniem coraz bardziej kruche.
Ciasteczka owsiano-dyniowe
Uprażone płatki połączyć z resztą składników.
Ciasteczka owsiano-dyniowe
Dodać białka ubite na sztywną pianę i wymieszać.
Ciasteczka owsiano-dyniowe
Dynię hokkaido połączyć z ciastem owsianym.
Ciasteczka owsiano-dyniowe
Za pomocą dużej łyżki lub gałkownicy uformować ciastka.

Tagi:

ciastka