Ewa27

Ewa27

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Sernik z pianką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Na pomysł przygotowania tego pysznego ciasta chodził za mną od dawna. Jednak miałam wątpliwości czy mi się uda. Jednak nie diabeł taki straszny jak go malują, a serniczek wyszedł super. Polecam.

Sernik z pianką

Składniki:

Sernik z pianką

 

  • ciasto:
  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 10 g proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • masa serowa:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego
  • 120 g cukru
  • 120 ml oleju
  • 120 ml mleka
  • 100 g rodzynek
  • 60 g budyniu
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 4 żółtka
  • beza:
  • 4 białka
  • 120 g cukru

Sposób przygotowania:

Sernik z pianką
Mąkę, cukier i proszek zmieszać. Dodać żółtka i zimne masło. Zagnieść ciasto. Schłodzić 60 minut. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na prostokątną formę do pieczenia wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą.

Rodzynki sparzyć, odcedzić o obsypać mąką. Ser, żółtka, olej, budyń i mąkę ziemniaczaną połączyć. Krótko miksować. Dodać mleko. Zmiksować. Dodać rodzynki. Wymieszać. Ser wylać na kruche ciasto. Sernik piec około 65 minut w 180 stopniach.

Pianę ubić na sztywno. Po upływie 60 minut wyjąć sernik ułożyć pianę i dalej zapiekać jeszcze 15-20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy.