Sposób przygotowania:
półkruchy placek strzępiasty
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać margarynę,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,cukier i szczyptę soli.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką.Podzielić ciasto na trzy części.Do jednej z nich dodać kakao i wraz z jedną białą częścią ciasta zawinąć w ściereczkę i wstawić na 20 minut do lodówki.Pozostałym białym ciastem wylepić dno i brzegi tortownicy.Lekko podpiec w nagrzanym piekarniku.Ubić na sztywno pianę z białek z cukrem.Gorące ciasto posmarować powidłami zmieszanymi z olejkiem rumowym,zestrugać na tarce schłodzone ciasto z kakao,pokryć ubitą pianą,następnie zestrugać warstwę białego ciasta.Piec w temp.200-220s.c
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać margarynę,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,cukier i szczyptę soli.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką.Podzielić ciasto na trzy części.Do jednej z nich dodać kakao i wraz z jedną białą częścią ciasta zawinąć w ściereczkę i wstawić na 20 minut do lodówki.Pozostałym białym ciastem wylepić dno i brzegi tortownicy.Lekko podpiec w nagrzanym piekarniku.Ubić na sztywno pianę z białek z cukrem.Gorące ciasto posmarować powidłami zmieszanymi z olejkiem rumowym,zestrugać na tarce schłodzone ciasto z kakao,pokryć ubitą pianą,następnie zestrugać warstwę białego ciasta.Piec w temp.200-220s.c