smakosz 1988

smakosz 1988

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 704]

półkruchy placek strzępiasty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

świetny placek na półkruchym cieście

półkruchy placek strzępiasty

Składniki:

półkruchy placek strzępiasty

 

  • Składniki:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • sól
  • 2 łyżki kakao
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki powideł
  • olejek rumowy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

półkruchy placek strzępiasty
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,zmieszać z proszkiem do pieczenia,dodać margarynę,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,cukier i szczyptę soli.Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką.Podzielić ciasto na trzy części.Do jednej z nich dodać kakao i wraz z jedną białą częścią ciasta zawinąć w ściereczkę i wstawić na 20 minut do lodówki.Pozostałym białym ciastem wylepić dno i brzegi tortownicy.Lekko podpiec w nagrzanym piekarniku.Ubić na sztywno pianę z białek z cukrem.Gorące ciasto posmarować powidłami zmieszanymi z olejkiem rumowym,zestrugać na tarce schłodzone ciasto z kakao,pokryć ubitą pianą,następnie zestrugać warstwę białego ciasta.Piec w temp.200-220s.c

Tagi:

placek