Sposób przygotowania:
Pólmisek sałat
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, szczególnie szpinak i osączamy z wody. Sałatę rozdrabniamy palcami, pomidory po usunięciu nasady łodyżek kroimy w kostkę, rzodkiew kroimy w plastry. Marchew i kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w ćwiartki, następnie w cienkie paseczki. Tak przygotowane warzywa układamy wokół rozłożonej na półmisku sałaty. Szczypiorek drobno kroimy i posypujemy nim rzodkiew, drobno posiekanym koperkiem posypujemy marchewkę i kalarepę. Listki bazylii układamy na pomidorach i papryce.Mieszamy ocet,bulion,musztardę,cukier,sól,pieprz i oliwę, tak przygotowanym sosem polewamy warzywa (oprócz marchwi i rzodkiewki) rzodkiew polewamy śmietaną, natomiast marchew jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny. całość posypujemy orzechami.