Mistrz Jan

Mistrz Jan

Kucharz
[Przepisów: 27]

Pólmisek sałat

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Trafny wybór jako kolorowy dodatek do niedzielnego obiadu

Pólmisek sałat

Składniki:

Pólmisek sałat

 

  • 1/2 główki zielonej sałaty
  • 1 paczka świeżego szpinaku (ok.20 dag)
  • 3 średnie pomidory
  • 1 pęczek rzodkiewki
  • 2 średnie marchewki
  • 1 kalarepka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 4 łyżki octu winnego
  • 4 łyżki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka bardzo ostrej musztardy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek ew.oleju
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
  • szczypior
  • koperek
  • listki bazylii
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Pólmisek sałat
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, szczególnie szpinak i osączamy z wody. Sałatę rozdrabniamy palcami, pomidory po usunięciu nasady łodyżek kroimy w kostkę, rzodkiew kroimy w plastry. Marchew i kalarepę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Paprykę kroimy w ćwiartki, następnie w cienkie paseczki. Tak przygotowane warzywa układamy wokół rozłożonej na półmisku sałaty. Szczypiorek drobno kroimy i posypujemy nim rzodkiew, drobno posiekanym koperkiem posypujemy marchewkę i kalarepę. Listki bazylii układamy na pomidorach i papryce.Mieszamy ocet,bulion,musztardę,cukier,sól,pieprz i oliwę, tak przygotowanym sosem polewamy warzywa (oprócz marchwi i rzodkiewki) rzodkiew polewamy śmietaną, natomiast marchew jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny. całość posypujemy orzechami.