mycha

mycha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2142]

Półmisek wędlin

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Mam nadzieję, że przedstawiony przeze sposób na dekorację wędlin zainspiruje kogoś:)

Półmisek wędlin

Składniki:

Półmisek wędlin

 

  • 300 g schabu ze śliwką
  • 200 g szynki wieprzowej
  • 300 g galantyny z kurczaka
  • 300 g pieczeni wieprzowej
  • 3 liście sałaty
  • 1/4 ogórka
  • 2 pomidorki koktajlowe
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 gałązki koperku

Sposób przygotowania:

Półmisek wędlin
Liście sałaty oddzielam, myję i dokładnie osuszam. Wszystkie wędliny, mięsa i szynki kroję w niezbyt cienkie (ale też i nie za grube plasterki). Duży półmisek wykładam liśćmi sałaty. Plastry wędlin układam dachówkowo tak aby jeden plaster zachodził na następny. Z plastrów szynki wykonuję ruloniki i umieszczam je po środku talerza. Całość ozdabiam rulonikami z plastrów żółtego sera, w którym umieszczam gałązkę świeżego koperku. Dekoruję półmisek plasterkami zielonego ogórka a także kawałkami pomidorków koktajlowych.