Klaudynka

Klaudynka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 125]

Połówka kurczaka na szosnkowo.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kurczaczek z dużą ilościa czosnku.

Połówka kurczaka na szosnkowo. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Połówka kurczaka na szosnkowo.

 

  • połówka kurczaka

 

  • 2-3 łyżki oleju

 

  • 1 litr wody

 

  • szczypta soli, pieprzu, wegety

 

Sposób przygotowania:

Połówka kurczaka na szosnkowo.
Kurczaka myjemy i dzielimy na 4 części - 2 pałeczki i 2 podudzia. Wrzucamy kurczaka do garnka z wodą i gotujemy. Po zagotowaniu zbieramy szumowiny i solimy. Zostawiamy na średnim ogniu na ok. 30 min. Po tym czasie wyciągamy kurczaka z rosołu (wywar można wykorzystać do zrobienia zupy) i kladziemy na talerz do obcieknięcia. Przyprawiamy go solą, pieprzem, wegetą, troszke papryką i dużą ilością czosnku. Rozgrzewamy olej na patelni. Smażymy kurczaka na złoty kolor, pod koniec smażenia sypiemy zioła prowansalskie.
Połówka kurczaka na szosnkowo.
Pyszny kurczaczek z dużą ilościa czosnku, mocno zarumieniony
Połówka kurczaka na szosnkowo.
Pyszny kurczaczek z dużą ilością octu, mocno zarumieniony