zoom

zoom

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 128]

Pomada czekoladowa

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo dobra przekąska dla dzieci jak i również dorosłych.

Pomada czekoladowa

Składniki:

Pomada czekoladowa

 

  • 2 szklanki cukru, 1 szklanka śmietany, pół laski wanilii, tabliczka gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Pomada czekoladowa
Pokruszyć czekoladę, wyłożyć na talerzyk, i ustawić na garnku z wrzącą wodą, by rozpuściła się.
Do półtoralitrowego garnka wsypać cukier, wlać śmietankę, włożyć rozerwaną wzdłuż wanilię, podgrzewać na dość silnym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gdy zawrze gotować z zegarkiem w ręku 11 minut również mieszając od czasu do czasu. Zdjąć z ognia- dodać rozpuszczoną czekoladę, chwilę ucierać, a gdy tylko masa zacznie lekko gęstnieć wylać na przygotowany upieczony kruchy placek. Od razu, póki pomada nie zgęstnieje dekorować pokrojoną w paseczki skórką pomarańczową, połówkami orzechów lub migdałami.
Smacznego

Tagi:

czekolada