tomek458

tomek458

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Pomarańcze nadziewane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Wyglądają bardzo efektownie, nie można się im oprzeć!

Pomarańcze nadziewane

Składniki:

Pomarańcze nadziewane

 

  • 4 duże pomarańcze
  • 200g ugotowanego w rosole fileta z kurczaka
  • pieprz
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 5 łyżek majonezu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Pomarańcze nadziewane
1. Pomarańcze sparzyć, dokładnie wyszorować szczoteczką, ściąć czubki i łyżeczką delikatnie wydrążyć z nich miąższ.

2. Filety z kurczaka pokroić na drobne kawałki. Miąższ z pomarańczy poszatkować, włożyć do miski razem z pokrojonym mięsem i dokładnie wymieszać z 5 łyżkami majonezu. Dodać posiekaną natkę pietruszki i szczypiorek. Wszystko doprawić do smaku sokiem z cytryny, cukrem, solą i pieprzem.

3. Powstałą sałatką napełnić wydrążone pomarańcze po same brzegi. Chłodzić w lodówce przynajmniej przez 30 minut.

Smacznego!