ciekawskab

ciekawskab

Szef Kuchni
[Przepisów: 40]

Pomaranczowa tarta

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniały deser prosty w przygotowaniu.

Pomaranczowa tarta

Składniki:

Pomaranczowa tarta

 

  • Składniki na ciasto:
  • 400 g mąki pszennej
  • 115 g masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 zółtko
  • aromat waniliowy

 

  • Składniki na nadzienie:
  • 6 jajek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 115 g masła
  • starta skórka i sok z 4 pomaranczy
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Pomaranczowa tarta
Ze skladnikow zagnieść ciasto. Pozniej rozwałkować je na cienki placek i wylepić nim forme na tarte. Nastepnie nakłuć w kilku miejscach widelcem. Przykryć folią i piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni. W tym czasie przygotować nadzienie. W tym celu do rondla włożyć jajka i masło. Wsypać cukier i mieszać - podgrzewając na małym ogniu - aż cukier się rozpuści. Wtedy dodać skórkę i sok z pomaranczy i dalej gotować, cały czas mieszając. Kiedy masa zacznie gęstnieć wylać na ciasto. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu posypac cukrem pudrem. Smacznego!