iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pomarańczowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Jak to już bywa z tymi słodkościami bywa, robi się szybko, ale jeszcze szybciej znika z talerzy i wszystkim smakuje.

Pomarańczowe babeczki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pomarańczowe babeczki

 

  • Ciasto;
  • 110 gram masła
  • 100 gram cukru
  • 110 gram mąki
  • skórka otarta z całej pomarańczy
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 25 dag serka mascarpone
  • 125 gram zwykłego twarożku śmietankowego
  • 1łyżka soku pomarańczowego

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe babeczki
Masło utrzeć z cukrem i skórką pomarańczową na gładki krem, następnie połączyć z jajkami i na koniec dodać przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko dokładnie wymieszać. Ciastem napełnić do 3/4 wysokości przygotowane foremki do babeczek, piec 20-25 minut w 180 st 
Krem: Serek mascarpone utrzeć z twarożkiem i sokiem pomarańczowym na gładki krem i odstawić na kilka minut do lodówki, aby zgęstniał. Upieczone i wystudzone babeczki posmarować kremem i dowolnie ozdobić.
Pomarańczowe babeczki
Utrzeć gładkie ciasto na babeczki i uszykować foremki.
Pomarańczowe babeczki
Ciastem napełnic przygotowane babeczki i upiec.