pepsicOLA

pepsicOLA

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 193]

Pomarańczowe babeczki z lukrem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Delikatne babeczki długo zachowują świeżość

Pomarańczowe babeczki z lukrem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowe babeczki z lukrem

 

  • Na 16 babeczek:

 

  • Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:

 

  • 250 g naturalnego jogurtu
  • 150 g roztopionego masła
  • 4 jajka
  • 300 g mąki`
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g cukru
  • garść skórki pomarańczowej
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • Na lukier:
  • sok wyciśnięty z jednej średniej pomarańczy
  • 10 czubatych łyżek cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe babeczki z lukrem
W jednej misce połączyć jogurt z jajkami, roztopionym masłem i skórką pomarańczową oraz aromatem. Do drugiego naczynia przesiać mąkę z sodą i wymieszać z cukrem. Połączyć zawartość obu naczyń. Wymieszać krótko, tylko tyle, aby składniki się połączyły. Piekarnik rozgrzać do 170st. Foremki do babeczek lub muffinek natłuścić i przełożyć do nich ciasto. Pieczemy ok 25-30 minut. Sok z pomarańczy wyciskamy i mieszamy z cukrem pudrem. Jeśli lukier wyszedł zbyt rzadki przekładamy go do rondelka i odparowujemy część soku. Lukrem polewamy letnie babeczki.
Pomarańczowe babeczki z lukrem
W jednym naczyniu połączyć składniki mokre i skórkę pomarańczy
Pomarańczowe babeczki z lukrem
Do mokrych dodać mąkę z sodą i cukrem krótko wymieszać
Pomarańczowe babeczki z lukrem
Piec ok 30 minut w 170st do suchego patyczka
Pomarańczowe babeczki z lukrem
Z pozostałych składników wymieszać lukier i polać nim letnie babeczki