Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pomarańczowe ciasteczka digestive

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pełnoziarniste herbatniki o smaku pomarańczy, które smakują rewelacyjnie. Można je posypać cukrem lub polać stopioną czekoladą.

Pomarańczowe ciasteczka digestive Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomarańczowe ciasteczka digestive

 

  • (20 sztuk)
  • 100g mąki pszennej pełnoziarnistej (może być zwykła)
  • 100g płatków owsianych (użyłam błyskawicznych)
  • 50g cukru
  • 100g masła/margaryny (użyłam margaryny waniliowej)
  • 2 łyżki soku z pomarańczy (świeżego)
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe ciasteczka digestive

Płatki:

Pomarańczowe ciasteczka digestive
Dobrze jak w ciasteczkach wyczuwalne są małe kawałki.

Płatki owsiane zmielić w młynku lub za pomocą malaksera.
Nie mielić na "proszek".

Ciasto:

Pomarańczowe ciasteczka digestive
Ciasto powinno być lekko wilgotne i jednolite.

W misce wymieszać: mąkę, cukier, zmielone płatki, sól i proszek do pieczenia.
Dodać masło lub margarynę i całość dokładnie zagnieść.
Na końcu ciasto połączyć ze skórką i sokiem z pomarańczy.
Masę schłodzić w lodówce przez około 15 minut.

Ciasteczka:

Pomarańczowe ciasteczka digestive
Z podanych składników powinno wyjść około 20 ciastek.

Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm i wycinać z niego dowolne kształty.
Ciasteczka ułożyć na blasze uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.

Pieczenie:

Pomarańczowe ciasteczka digestive
Cisteczka powinny być rumiane.

Ciastka piec w rozgrzanym piekarniku - 15 minut w 180 stopniach.
(Ciastka powinny się zarumienić.)