Sposób przygotowania:
Pomarańczowe ciasteczka z morelami
Pomarańczę sparzyć wrzącą wodą, osuszyć i zetrzeć skórkę. Żółtka z cukrem pudrem i śmietaną utrzeć. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, posiekać z masłem. Połączyć z żółtkami i skórką pomarańczową, zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
Morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklaneczką wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta włożyć cząstkę moreli i złożyć na pół, zlepiając kąciki. Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i cukrem waniliowym.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.
Morele sparzyć wrzącą wodą, obrać ze skórki, pokroić w cząstki. Ciasto rozwałkować na grubość 2-3 mm i szklaneczką wykrawać krążki. Na każdy krążek ciasta włożyć cząstkę moreli i złożyć na pół, zlepiając kąciki. Ułożyć na blaszce, posmarować żółtkiem wymieszanym ze śmietaną i cukrem waniliowym.
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i upiec na złoty kolor. Upieczone ciasteczka można posypać cukrem pudrem.