jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Kruche ciasteczka z morelami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

ulubione ciasteczka dla dzieci na deserek

Kruche ciasteczka z morelami

Składniki:

Kruche ciasteczka z morelami

 

  • 15 dag twarożku wiejskiego
  • 6 łyżek mleka
  • 8 łyżek oliwy
  • 7,5 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • sól- szczypta
  • 30 dag mąki
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • mąka- do zawinięcia ciasta
  • 1 słoik moreli w syropie 425 ml
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka
  • 10 dag marcepanu
  • 2 dag cukru
  • PRZYBRANIE CIASTECZEK:
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Kruche ciasteczka z morelami
Twarożek osączyć na sicie. Rozetrzeć z mlekiem, oliwą, cukrem, cukrem waniliowym i solą na jednolitą masę. Wmieszać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. wyrobić na jednolite ciasto. Pozostawić na 15 minut w chłodnym miejscu. Morele osączyć i pokroić w cienkie plasterki. Żółtko wymieszac z mlekiem. Marcepan, połowę masy jajeczno- mlecznej i cukier starannie wymieszać. Jeszcze razzagnieść ciasto. Rozwałować na placek 30*40 cm i pokroić na kawałki 10*10 cm. Na środku każdego kawałka położyć nieco masy marcepanowej. Naciąć kazdy z kawałków ciasta na rogach na około 3cm. Zawinąć rogi do środka, lekko przycisnąć. Morele ułożyć na wierzchu. Ciasto posmarować resztą masy mleczno- jajecznej. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stop. C. Wyjąć, ostudzić. Posypać po wierzchu cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.