Sposób przygotowania:
Kruche ciasteczka z morelami
Twarożek osączyć na sicie. Rozetrzeć z mlekiem, oliwą, cukrem, cukrem waniliowym i solą na jednolitą masę. Wmieszać stopniowo mąkę i proszek do pieczenia. wyrobić na jednolite ciasto. Pozostawić na 15 minut w chłodnym miejscu. Morele osączyć i pokroić w cienkie plasterki. Żółtko wymieszac z mlekiem. Marcepan, połowę masy jajeczno- mlecznej i cukier starannie wymieszać. Jeszcze razzagnieść ciasto. Rozwałować na placek 30*40 cm i pokroić na kawałki 10*10 cm. Na środku każdego kawałka położyć nieco masy marcepanowej. Naciąć kazdy z kawałków ciasta na rogach na około 3cm. Zawinąć rogi do środka, lekko przycisnąć. Morele ułożyć na wierzchu. Ciasto posmarować resztą masy mleczno- jajecznej. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stop. C. Wyjąć, ostudzić. Posypać po wierzchu cukrem pudrem i płatkami migdałowymi.