WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Pomarańczowe ciasto z cukinii

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, delikatnie cytrusowe ciasto ucierane na oleju z dodatkiem cukinii. Jest bardzo wilgotne, mięciutkie i delikatne.

Pomarańczowe ciasto z cukinii Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pomarańczowe ciasto z cukinii

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe ciasto z cukinii

ETAP 1:

Jajka utrzeć z cukrem zwykłym i waniliowym na jasny puszysty krem. Następnie dolać powoli olej i sok z cytryny i dodać skórkę otartą ze sparzonej pomarańczy. Zmiksować do połączenia. Mąki przesiać i wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać do jajek pozostawiając ok. 3 łyżki. Cukinię startą na grubych oczkach wymieszać z mąką i dodać do ciasta. Wymieszać i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.

Piec w temp. 170 stopni do suchego patyczka (ok. 50-60min.) Wystudzić. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem do uzyskania gęstego lukru. Posmarować ciasto. Śmietanę podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę. Polać ciasto.

Schłodzić w lodówce i pokroić na kawałki.

Pomarańczowe ciasto z cukinii
Wystudzone ciasto polane lukrem i białą czekoladą
Pomarańczowe ciasto z cukinii
Ciasto z cukinii po upieczeniu i wyjęciu z piekarnika
Pomarańczowe ciasto z cukinii
Przygotowane ciasto przełożone do formy prostokątnej
Pomarańczowe ciasto z cukinii
Starta na tarce na grubych oczkach cukinia
Pomarańczowe ciasto z cukinii