_wiktoria_

_wiktoria_

Kuchcik
[Przepisów: 1]

Sernik z flambirowanymi malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Pyszny sernik na krakersach z malinami flambirowanymi w whiskey i owocami sezonowymi. Idealny deser na romantyczny wieczór i nie tylko.

Sernik z flambirowanymi malinami

Składniki:

Sernik z flambirowanymi malinami

Spód

  • 1,5 szklanki kruszonych krakersów
  • 5 łyżek roztopionego masła
  • 2 łyżki cukru

Masa serowa

  • 950gr serka śmietanowego (np. Philadelphia)
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • Skórka starta z połowy cytryny
  • Sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • Ekstrakt waniliowy
  • Szczypta soli

Flambirowane maliny

  • Garść malin
  • 10g cukru
  • 1/4 kieliszka czerwonego, wytrawnego wina
  • 60ml whiskey

Sposób przygotowania:

Sernik z flambirowanymi malinami

Spód z krakersów

Sernik z flambirowanymi malinami
Tortownica ze spodem z krakersów, obłożona folią aluminiową

Piekarnik nagrzać do 170°C.
Boki i dół tortownicy obłożyć folią aluminiową. Pokruszone krakersy wymieszać z cukrem i masłem, następnie wyłożyć je na blaszkę i piec około 10 minut.

Masa serowa

Sernik z flambirowanymi malinami
Ciasto pieczone w piekarniku w kąpieli wodnej

Nagrzać piekarnik do 160°C i ugotować wodę w czajniku, tyle aby wypełniła 3cm blaszki.
W misie miksera wymieszać ser, cukier i mąkę razem.
Następnie dodać ekstrakt waniliowy, skórkę i sok z cytryny oraz szczyptę soli. Krótko wymieszać.
Dodawać pojedynczo jajka, krótko ubijając, następnie dodać mąkę.
Ciasto wlać do tortownicy i ułożyć ją w większej blaszce, którą napełnić wrzątkiem na wysokość około 3 3 cm.
Ciasto piec około 1 godz. 30 min - 1 godz 45 min.
Wystudzić początkowo pozostawiając je w kąpieli wodnej.
Ciasto najlepiej smakuje po wsadzeniu go do lodówki na całą noc.

Flambirowane maliny

Sernik z flambirowanymi malinami
Maliny duszone w winie, flambirowane w whiskey

Maliny i cukier wrzucić na patelnię, zalać winem. Krótko dusić. Dodać whiskey, a następnie podpalić i podawać z sernikiem.