Sposób przygotowania:
Sernik z flambirowanymi malinamiSpód z krakersów
Piekarnik nagrzać do 170°C.
Boki i dół tortownicy obłożyć folią aluminiową. Pokruszone krakersy wymieszać z cukrem i masłem, następnie wyłożyć je na blaszkę i piec około 10 minut.
Masa serowa
Nagrzać piekarnik do 160°C i ugotować wodę w czajniku, tyle aby wypełniła 3cm blaszki.
W misie miksera wymieszać ser, cukier i mąkę razem.
Następnie dodać ekstrakt waniliowy, skórkę i sok z cytryny oraz szczyptę soli. Krótko wymieszać.
Dodawać pojedynczo jajka, krótko ubijając, następnie dodać mąkę.
Ciasto wlać do tortownicy i ułożyć ją w większej blaszce, którą napełnić wrzątkiem na wysokość około 3 3 cm.
Ciasto piec około 1 godz. 30 min - 1 godz 45 min.
Wystudzić początkowo pozostawiając je w kąpieli wodnej.
Ciasto najlepiej smakuje po wsadzeniu go do lodówki na całą noc.
Flambirowane maliny
Maliny i cukier wrzucić na patelnię, zalać winem. Krótko dusić. Dodać whiskey, a następnie podpalić i podawać z sernikiem.