Sposób przygotowania:
pomarańczowe ciasto z rodzynkami
Mąkę przesiać przez sito, wymieszać z cukrem pudrem i szczyptą soli. Margarynę pokroić na kawałki i posiekać z mąką. Dodać żółtko. Zagnieć ciasto, a następnie uformuj z niego kulkę, owiń folią i włóż do lodówki. Po 30 min ciasto wyjąć i rozwałkować. Ciastem wylepić dno posmarowanej margaryną tortownicy. Nakłuć w kilku miejscach i piec przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Masa: ser przemleć i przetrzeć przez sito. Margarynę utrzeć na puszysta masę, dodając żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i ser. Białka ubić na sztywna pianę, przełożyć do masy serowej. Dodać posiekaną skórkę pomarańczową i rodzynki. Wymieszaj i przełóż do tortownicy na podpieczone ciasto. Piec ok. 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sernik posypać cukrem pudrem.