SUPERPRZEPIS

Pomarańczowe ciasto z herbatą

  • 2
  • Babeczka35
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 2
Pomarańczowe ciasto z herbatą

Uwielbiam słodkie podwieczorki z pysznym domowym ciastem i filiżanką ulubionej herbaty. Ciasto oczywiście własnoręcznie upieczone, bo takie wiadomo, że najlepsze. Dobre ciasto zawsze poprawia humor. Przynajmniej tak jest u mnie.

Składniki:

Pomarańczowe ciasto z herbatą

Ciasto:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół szklanki gorącej wody
  • 1 saszetka herbaty o pomarańczowym smaku
  • pół szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe ciasto z herbatą

Wykonanie ciasta:

Pomarańczowe ciasto z herbatą
Z podanych składników wykonujemy ciasto pomarańczowe.

Ciasto: Najpierw zaparzamy herbatę. Saszetkę herbaty zalewamy gorącą wodą i parzymy. Herbatę studzimy, dopiero z letniej wyjmujemy saszetkę dokładnie ją odciskając.

Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy.

Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian wlewając letnią herbatę i sok, dokładnie ucieramy.

Do pieczenia:

Pomarańczowe ciasto z herbatą
Tak wykonane pomarańczowe ciasto dajemy do blaszki.

Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.

Do pieczenia:

Pomarańczowe ciasto z herbatą
Pomarańczę kroimy w plastry i układamy na cieście.

Pomarańcza: Pomarańczę myjemy, osuszamy i obieramy, kroimy w plasterki i układamy na cieście.

Pieczenie:

Pomarańczowe ciasto z herbatą
Ciasto pieczmy do zrumienienia i suchego patyczka.

Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do suchego patyczka.

Podanie:

Pomarańczowe ciasto z herbatą
Dobrze wystudzone ciasto kroimy w plastry i podajemy.

Podanie: Upieczone ciasto dokładnie studzimy, kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.