Sposób przygotowania:
Pomarańczowe ciasto z herbatąWykonanie ciasta:
Ciasto: Najpierw zaparzamy herbatę. Saszetkę herbaty zalewamy gorącą wodą i parzymy. Herbatę studzimy, dopiero z letniej wyjmujemy saszetkę dokładnie ją odciskając.
Masło lub margarynę ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy.
Następnie wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia na przemian wlewając letnią herbatę i sok, dokładnie ucieramy.
Do pieczenia:
Do pieczenia: Ciasto przekładamy do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.
Do pieczenia:
Pomarańcza: Pomarańczę myjemy, osuszamy i obieramy, kroimy w plasterki i układamy na cieście.
Pieczenie:
Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut do suchego patyczka.
Podanie:
Podanie: Upieczone ciasto dokładnie studzimy, kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.
Moje rady:
Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.
Ciasto można pokroić na około 12 kawałków.
SylaUla
Babeczka35
Dziękuję :)