monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Pomarańczowe faworki na jogurcie natural

  • 15
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Do tego ulubione cappuccino i dobra książka i możemy świętować tłusty czwartek:)

Pomarańczowe faworki na jogurcie natural Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pomarańczowe faworki na jogurcie natural

 

  • 1 pomarańcz (raczej większy)
  • 80 g mąki pszennej typ 650
  • 260 g typ 550+2 czubate łyżki+odrobina do podsypania
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 łyżek jogurtu naturalnego
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżki octu
  • 1,5 kostki smalcu do smażenia
  • cukier puder do posypnia

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe faworki na jogurcie natural
Pomarańcza wyszorować. Zetrzeć z niego skórkę. Rozkroić na pół i wycisnąć cały sok do miseczki , jeśli miąższ wpadnie do środka nie szkodzi (nawet lepiej:)), musimy uważać tylko na pestki i w razie czego je wyłowić. Do dużej miski przesiać obie mąki z proszkiem do pieczenia, dodać sól oraz żółtka i jajko i delikatnie wyrobić. Wlać ocet i jogurt,oraz sok pomarańczowy razem ze startą skórką i wyrabiać dalej ciasto.Gdyby składniki nie chciały się łączyć bo będą za mokre (a wszystko zależy od ilości soku pomarańczowego) wsypać 2 czubate łyżki maki(ja musiałam) i dokończyć wyrabianie ciasta,wyrabiać około 5 minut. Powinno dobrze odchodzić od ręki i być elastyczneGotowe ciasto podzielić na 4 części i każdą (po kolei) rozwałkować na placek o grubości około 2 mm. Pociąć placek na długie paski, a paski na 2 lub 3 części ( ja najpierw pokroiłam na 2 części każdy pasek ale wychodziły długie faworki i doszłam do wniosku,że mały "łapkom" moich córeczek będzie łatwiej trzymać krótsze ciastka więc potem kroiłam na 3 części). W każdym mały paseczku zrobić nacięcie około 2 cm. Jedną połowę ciastka przełożyć przez nacięcie i faworek gotowy.W rondelku roztopić smalec. Małymi partiami wrzucać faworki i smażyć z obu stron na złoto. Kłaść na ręcznik papierowy i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Przekładać do miski i obficie posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Pomarańczowe faworki na jogurcie natural
Do mąki dodać jajka sok pomar. ze skórką oraz jogurt i wyrabiać ciasto
Pomarańczowe faworki na jogurcie natural
Wyrabiać około 5 minut aż będzie dobrze odchodzić od ręki i będzie elastyczne
Pomarańczowe faworki na jogurcie natural
Placek ciasta kroić na paski a paski na małe paseczki i robić w nich nacięcie i przewlekać faworki
Pomarańczowe faworki na jogurcie natural
Smażyć na rumiano z obu stron odsączyć na ręczniku papierowym i obsypac cukrem pudrem