WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1443]

Pomarańczowe muffinki gotowane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne, wilgotne, delikatne i aromatyczne gotowane muffinki o smaku pomarańczowym z polewą z białej czekolady.

Pomarańczowe muffinki gotowane Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Pomarańczowe muffinki gotowane

 

  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jajka
  • 1/3 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 0,5 szkl. maki tortowej
  • 2 budynie śmietankowe bez cukru po 40 g
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 7 daktyli suszonych

 

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe muffinki gotowane

ETAP 1:

Miękkie masło zmiksować z cukrami na puszystą masę. Dodać jajka i zmiksować do połączenia. W oddzielnej misce wymieszać składniki suche: mąkę, proszek do pieczenia i budynie. Mieszankę wsypać do masy i wymieszać do połączenia.

Daktyle pokroić. Z wyparzonej pomarańczy otrzeć skórkę i dodać do ciasta. Wymieszać. Foremkę silikonową do muffinek wysmarować masłem, wysypać kaszą manną i nałożyć ciasto.

Formę przykryć szczelnie folią aluminiową i wstawić do większego garnka. Nalać wody do 3/4 wysokości formy. Zagotować i gotować ok. 30 minut. Wyjąć formę, zdjąć folię i wystudzić babeczki w formie. Potem wyjąć ostrożnie obracając formę do góry nogami.

Śmietanę zagrzać, rozpuścić w niej czekoladę i polać muffinki. Posypać wiórkami. Schłodzić w lodówce.

Pomarańczowe muffinki gotowane
Wystudzone muffinki polane czekoladą i posypane wiórkami
Pomarańczowe muffinki gotowane
Muffinki pomarańczowe po wyjęciu z formy na deskę
Pomarańczowe muffinki gotowane
Muffinki po ugotowaniu i wyjęciu z garnka
Pomarańczowe muffinki gotowane
Ciasto na muffinki nałożóne do foremki silikonowej
Pomarańczowe muffinki gotowane
Daktyle i skórka dodane do ciasta