Pobitegarybarbary

Pobitegarybarbary

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 265]

Czekoladowe mufiinki ze skórką pomarańczy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Szybkie i bardzo proste do zrobienia (jak większość muffin). Skórka pomarańczowa nadaje tym babeczką fajnego aromatu.

Czekoladowe mufiinki ze skórką pomarańczy

Składniki:

Czekoladowe mufiinki ze skórką pomarańczy

 

  • 15 dag masła,
  • 15 dag czekolady,
  • 30 dag mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • pół łyżeczki sody,
  • 4 łyżeczki kakao,
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej w granulkach,
  • szklanka cukru, cukier waniliowy,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej,
  • 170 ml mleka

Sposób przygotowania:

Czekoladowe mufiinki ze skórką pomarańczy
Rozpuszczone w garnku masło odstawiamy do ostygnięcia. Sypkie składniki łączymy ze sobą (mąka, proszek do pieczenia, kakao, soda, kawa, cukier, cukier waniliowy). Dodajemy skórkę pomarańczy i rozdrobnioną czekoladę.

W osobnym naczyniu za pomocą miksera łączymy jajka z mlekiem. Zawartość obu naczyń łączymy ze sobą. Mieszamy delikatnie. Do formy na muffinki wyłożonej papilotkami kładziemy po dwie łyżki ciasta.

Pieczemy przez 25 minut w temperaturze 180 stopni C.