SUPERPRZEPIS

Orzechowy miodownik z „Katarzynkami”

  • 2
  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Orzechowy miodownik z „Katarzynkami” Więcej zdjęć (4)

Bardzo lubię miodowniki. W każdym wydaniu smakują pysznie. Ostatnio połączyłam te pyszne miodowe blaty z prażonymi orzechami oraz znanymi pierniczkami „Katarzynkami”. Efekt przerósł moje oczekiwania.

Składniki:

Orzechowy miodownik z „Katarzynkami”

CIASTO MIODOWE

  • 300 gram mąki,
  • 100 gram cukru pudru,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 gram masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka płynnego, prawdziwego miodu

ORZECHOWA POLEWA

MASA BUDYNIOWA

  • 800 ml mleka,
  • 2 cukry waniliowe,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 2-3 łyżki cukru do smaku (ilość według uznania),
  • 4 żółtka,
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 płaska łyżka mąki tortowej,
  • 340 gram masła,
  • Alkohol do smaku,

DODATKOWO

  • Około 18 sztuk dużych pierniczków „Katarzynki”

Sposób przygotowania:

Orzechowy miodownik z „Katarzynkami”

ETAP 1

Orzechowy miodownik z „Katarzynkami”
na stolnicę wykładamy składniki ciasta

CIASTO MIODOWE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do przesianej dodajemy pozostałe składniki ciasta. Całość najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach. Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części.

ETAP 2

Orzechowy miodownik z „Katarzynkami”
połowę ciasta wykładamy na blaszkę

Pierwszą część wałkujemy, wykładamy nią blaszkę, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy do zrumienienia w 180°C około 15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

Drugą część ciasta także wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Między czasie przygotowujemy orzechową polewę.

ETAP 3

Orzechowy miodownik z „Katarzynkami”
przygotowujemy polewę orzechową

POLEWA ORZECHOWA:
Masło, cukier i miód rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy do nich orzechy. Całość podgrzewamy razem około 5 min
Tak przygotowaną polewę wykładamy na podpieczone, drugie ciasto miodowe na 5 minut przed jego wyjęciem.
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.

ETAP 4

Orzechowy miodownik z „Katarzynkami”
do masła dodajemy budyń

MASA : Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej części rozpuszczamy budyń, mąki, oraz żółtka. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Ugotowany studzimy.
Masło ucieramy na puch z dodatkiem cukrów waniliowych. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Gotową masę doprawiamy do smaku alkoholem.

ETAP 5

Orzechowy miodownik z „Katarzynkami”
na pierwszą część masy wykładamy katarzynki

PRZEKŁADANIE:
Mając przygotowane miodowe spody oraz masę przystępujemy do składania ciasta.
Kolejno wykładamy: ciasto miodowe bez orzechów- połowa masy- pierniczki- druga część masy- ciasto miodowe z orzechami. Przełożone ciasto schładzamy i gotowe.


Tagi:

okazje ciasta