Sposób przygotowania:
Orzechowy miodownik z „Katarzynkami”ETAP 1
CIASTO MIODOWE:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Do przesianej dodajemy pozostałe składniki ciasta. Całość najpierw siekamy nożem, a następnie zagniatamy w dłoniach. Gotowe ciasto dzielimy na 2 równe części.
ETAP 2
Pierwszą część wałkujemy, wykładamy nią blaszkę, nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i pieczemy do zrumienienia w 180°C około 15 minut. Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
Drugą część ciasta także wykładamy na blaszkę i nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Między czasie przygotowujemy orzechową polewę.
ETAP 3
POLEWA ORZECHOWA:
Masło, cukier i miód rozpuszczamy w rondelku. Następnie dodajemy do nich orzechy. Całość podgrzewamy razem około 5 min
Tak przygotowaną polewę wykładamy na podpieczone, drugie ciasto miodowe na 5 minut przed jego wyjęciem.
Upieczone ciasto wyjmujemy i studzimy.
ETAP 4
MASA : Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej części rozpuszczamy budyń, mąki, oraz żółtka. Przygotowaną mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Ugotowany studzimy.
Masło ucieramy na puch z dodatkiem cukrów waniliowych. Do utartego dodajemy stopniowo budyń. Gotową masę doprawiamy do smaku alkoholem.
ETAP 5
PRZEKŁADANIE:
Mając przygotowane miodowe spody oraz masę przystępujemy do składania ciasta.
Kolejno wykładamy: ciasto miodowe bez orzechów- połowa masy- pierniczki- druga część masy- ciasto miodowe z orzechami. Przełożone ciasto schładzamy i gotowe.
robaczek
mocsłodkości
lukrowanepierniczki
skuter5