rozanka

rozanka

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Pomarańczowe udka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszne udka w lekko cytrusowym smaku całkiem dietetyczne z gotowanymi warzywkami idealne bedą także z grilla

Pomarańczowe udka Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pomarańczowe udka

 

  • 8udek z kurczaka
  • 2 pomarańcze
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • czubryca czerwona
  • szkl. wody
  • sół morska

Sposób przygotowania:

Pomarańczowe udka
Udka umyć i ściągnąć skórę. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Posypać czubrycą czerwoną i solą morską.1 pomarańcze sparzyć wrzątkiem i wyszorować szczoteczką i pokroić na ćwiartki,dodać do mięsa. Wycisnąć sok z drugiej pomarańczy i polać sokiem mięso. Przykryć naczynie i odstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia do udek wlać pół szklanki wody,wstawić do piekarnika,piec 60 min.w 200st.C. Kilka razy udka obrócić żeby opiekły się z każdej strony. Podawać z gotowanymi warzywami.
Pomarańczowe udka
Udka gotowe do marowania sie w ciągu nocy